Bulletin k utkání
ACEMA Sparta Praha - FBŠ Bohemians
O novém projektu osobnostního rozvoje s generálním manažerem Miroslavem Medalem

O novém projektu osobnostního rozvoje s generálním manažerem Miroslavem Medalem

Sparta v letošním roce přišla s další novinkou pro své členy, rodiče a trenéry. Projekt s názvem Osobnostní rozvoj má za cíl přinést možnost dalšího druhu rozvoje svým členům, a to formou setkání s významnými osobnostmi ze sportovního, ale i mimosportovního odvětví. Během společných setkání řešíme nejrůznější témata a životní příběhy jednotlivých hostů, které inspirují a dodávájí zajímavý pohled na život sportovce. Více nám o projektu prozradil generální manažer klubu Miroslav Medal.

Projekt osobnostního rozvoje je ve florbalovém prostředí absolutní novinkou a Sparta je první, kdo s takovýmto typem rozvoje mládeže, trenérů a rodičů, přichází. Jaké jsou hlavní cíle projektu a proč s ním Sparta přišla? ,,Prvotní nápad a myšlenka připravit tento projekt vzešla ze zpětné vazby rodičů „u piva“ na mládežnickém turnaji a také z vlastní zkušenosti. Uvědomil jsem si dvě věci. Za prvé, ne každý rodič dává sportovat své děti primárně s cílem mít doma budoucího mistra světa, ale protože si uvědomuje, jak kolektivní sport i role jednotlivce v něm formuje osobnost pro každodenní život. Za druhé, jako rodič máte od určitého věku dospívajícího dítěte daleko menší vliv na edukaci ve stylu „tohle nejez, protáhni se, jdi spát atd…“ než když to slyší od odborníků nebo sportovců, kteří jsou jejich vzory a ve své kariéře již něco dokázali. Hlavní cíl projektu vychází ze samotného názvu. Rozvíjet osobnost jednotlivce a ukázat hráčům a hráčkám na vlastních příbězích úspěšných sportovců i zkušenostech odborníků, proč má smysl dělat sport, a nejen sport na 100 %, jak velká dřina je vyniknout a být mezi nejlepšími a co všechno tato dřina krásného přináší," říká na úvod o projektu Miroslav Medal. 

V seznamu přednášejících najdeme velmi zvučná jména. Jak se rodil tento seznam hostů a bylo těžké je získat pro tento projekt? Hovořit můžeme například o Marianu Jelínkovi, který za svůj život spolupracoval také s Jaromírem Jágrem. ,,Hosty jsme tvořili společně s Markem Vojtou. Pro mě je to osobnost a velký profesionál a jsem moc rád, že mi s tímto projektem v jeho zrodu pomohl. Nejdřív vznikla témata, které jsme chtěli zařadit, pak k nim teprve jména. Každé jméno, které je na seznamu přednášejících jsem pak oficiálně za klub oslovil, představil naší vizi projektu a následně dojednal potřebné. Chtěli jsme kvalitu, která bude mít parametry," popisuje první krůčky projektu generální manažer.



Aktuálně máme za sebou celkem 4 setkání, jak na tebe dosavadní průběh působí, sám se jednotlivých seminářů účastníš. ,,Jedná se o první ročník a přišlo mi správné být jeho jakýmsi „garantem“ a součástí. Samotného mě velmi zajímalo, jak bude projekt přijat, jaký o něj bude zájem i jak to budou vnímat samotní hráči a hráčky. Máme za sebou ¼ a mám z toho velmi dobrý pocit," říká Miroslav Medal. Jaká je zpětná vazba účastníků? ,,Velmi pozitivní. Dostal jsem několik emailů od rodičů sdílející nadšení svých dětí a co mně udělalo velkou radost, bylo několik žádostí od samotných hráčů o dodatečné zapojení do projektu na základě zpětné vazby mezi hráči," generální manažer Sparty popisuje reakce účastníků a rodičů projektu, který se dále rozrůstá o nové zájemce.

Do projektu se zapojují i rodiče a trenéři, to má určitě také svůj přínos, že? ,,U některých pozvaných osobností jsme dopředu pracovali s možností účasti rodičů a také ji od začátku nabízeli. Dal se předpokládat zájem a byla by chyba rodičům neumožnit poslechnout si odborníky na mentální koučink, životosprávu, regeneraci a další. V zapojení trenérů vidím velkou přidanou hodnotu do každodenní trenérské práce s mládeží a jsem rád, kolik z našich trenérů chtělo investovat svůj čas a prostředky do této akce. Zkušenosti přednášejících, získané informace i samotná zpětná vazba hráčů je pro naše trenéry velmi cenná a já nepochybuji o jejím využití. Mám ale především velkou radost ze zapojení a přístupu samotných hráčů a hráček. Jak nad věcmi přemýšlí a reagují. Je skvělá upřímnost a otevřenost mladší skupiny (pozn. red. 11-14 let) i rozvážnost a přemýšlení nad tématy u těch starších (15-19 let). 

Prozradíš nám, na oho se mohou hráči, trenéři a rodiče ještě těšit? ,,Jednotlivé osobnosti veřejně představujeme vždy až v den setkání, ale máme před sebou několik mistrů i vícemistrů světa, účastníků poslední olympiády z různých sportů i opravdové odborníky pracující s nejlepšími sportovci na jejich rozvoji," říká generální manažer Miroslav Medal a potvrzuje, že projekt bude v dalších letech určitě pokračovat. ,,Náš záměr je tento projekt připravit v podobném formátu i pro další sezonu a uričtě do něho zapojíme pár novinek."

Na sestřihy z jednotlivých setkání se můžete podívat na našem youtube kanálu:

1. Milan Garčar

2. Marian Jelínek

3. Štěpánka Cimlová

4. Jiří Curney 

Zpět na úvod