Bulletin k utkání
ACEMA Sparta Praha - FBŠ Bohemians
Den před zápasem s Classicem mi zavolal trenér, že budu hrát, říká šestnáctiletý Michael Wertheim

Den před zápasem s Classicem mi zavolal trenér, že budu hrát, říká šestnáctiletý Michael Wertheim

Michael Wertheim se 15. února 2023 zapsal do historie nejvyšší finské soutěže. Jako nejmladší Čech nastoupil v šestnácti letech v dresu týmu EräViikingit proti úřadujícímu mistrovi SC Classic, na stáži ve Finsku přitom není ještě ani měsíc. ,,S mužským A týmem jsem byl na dvou trénincích a den před zápasem s Classicem mi zavolal trenér, že místo zápasu juniorů pojedu s muži hrát právě proti Classicu," říká v úvodu šestnáctiletý odchovanec Sparty Michael Wertheim.

Nejmladší Čech v nejvyšší finské soutěži, o které se mnoho hráčům z celého světa pouze zdá. Jak to den po utkání vnímáš? ,,Je to určitě fajn, ale nijak extra si to nepřipouštím. Jako úspěch to budu brát, až budu nastupovat na každý zápas v F-lize," říká na úvod Michael Wertheim po své premiéře v mužském týmu EräViikingit. Co se ti odehrávalo v hlavě například při rozcvičce nebo těsně před utkáním když jsi proti sobě viděl hráče jako Salin, Salo nebo Lastikka? ,,Snažil jsem se to nevnímat i přes to, že Classic má většinu týmu složenou z finských reprezentantů. V hlavě jsem si opakoval, že jsou to jen lidi a protihráči jako všude jinde. Měl jsem z nich místy respekt, ale premiéru proti nim jsem si užil," přibližuje své myšlenky po boku světových hráčů Wertheim. 

Sám jsi prozradil, že komunikace v mužském A týmu nebyla vůbec jednoduchá, proč? ,,Anglicky tu dobře mluví skoro všichni, akorát se občas bojí mluvit a udělat chybu. V mladších kategoriích komunikace funguje skvěle, protože to jsou kluci v mém věku, ačkoliv u mužů tomu tak není. Během zápasu spolu všichni hráči komunikovali pouze finsky a často jsem se musel ptát trenérů, co přesně se v určitých situacích řešilo. Místy jsem se alespoň snažil něco vyčíst z pokreslené tabulky, ale na hřišti to pak byl občas freestyle," říká o komunikaci s hráči Wertheim. 

Zápas s Classicem se nevyvíjel ve váš prospěch. Nakonec tvůj tým prohrál rozdílem sedmi branek se skóre 5:12. Co se po utkání řeklo v šatně? Bylo něco konkrétního mířeno přímo na tebe? ,,Je to tak, utkání připomínalo souboj Davida s Goliášem a ve výsledku to tak opravdu bylo. Do druhé třetiny jsme se soupeřem drželi krok, ale ve třetí třetině nám ukázali, proč jsou mistry minulé sezóny a my na ně zkrátka nestačili. Finsky ještě neumím, ale po týmovém feedbacku od trenérů za mnou přišla většina spoluhráčů a chválila mě," popisuje průběh utkání odchovanec Sparty.

Pojďme se podívat na tvou celkovou stáž. Jak na tebe finské prostředí působí? ,,Nemám si na co stěžovat. Spoluhráči a trenéři mě tu přivítali opravdu hezky a hodně mi ze začátku pomohli. Aklimatizace mi nedělala žadný problém a až na trošku větší zimu a sníh si člověk zvykne," chválí přístup spoluhráčů Wertheim a popisuje svůj aktuální režim. ,,Z důvodu individuálního plánu ve škole se mohu naplno věnovat florbalu. Většinou je ranní trénink, po kterém jedu domů napsat pár testů nebo cvičení, které mi profesoři zašlou online a večer následuje opět trénink. Samozřejmě tu jsou i volné dny na regeneraci, ke které tu hodně využíváme finské sauny." 

Kde vlastně nyní bydlíš? První týdny jsi se zabydlel u trenéra Jana Pazdery, který ve stejném klubu působí jako trenér. ,,Před mým příchodem se nepodařilo sehnat bydlení, popřípadě rodinu, která by mě u sebe nechala bydlet. Naštěstí se nabídl Honza Pazdera, který tu působí jako trenér, že u něho mohu první měsíc zůstat, za to mu chci i touto cestou poděkovat. Jak mě místní spoluhráči poznali tak mi spousta z nich nabídla bydlení a pár z nich mě i přemlouvalo, ať jdu bydlet právě k nim," popisuje situaci spojenou s bydlením ve Finsku Wertheim. Jaký největší rozdíl zatím vidíš mezi Finskem a Českem, pokud se budeme bavit o florbale. ,,Přemýšlí tu o hře úplně jinak. Hráči často volí zajímavá řešení situací, mohou si to dovolit, protože tu mají lepší individuální dovednosti. Nevyhledávají tu tolik hru tělem, hrají rychle od florbalky. Obecně tu je hra rychlejší a v F-lize to je docela fičák."

(Michael Wertheim se svým kamarádem a odchovancem Sparty Janem Krejčou, který je nyní také ve Finsku na stáži).

Jaké máš osobní cíle ve Finsku? Co by sis rád odvezl zpět do Čech? ,,Chtěl bych se naplno probojovat do A týmu Ery a odehrát co nejvíce zápasů v F-lize. Působení tady mi postupně ukazuje jiný pohled na florbal a ten chci přivézt zpět do Česka," říká v závěru rozhovoru Michael Wertheim.

Zpět na úvod